20090310

Inga fossila bräslen efter 2020!

Man blir näst intill förbannad när man hör borgarnas miljö politiska förlag. Miljöbilspremie, befria bilar från fordonsskatt i fem år. Det är så grymt små åtgärder så påverkar så lite i det stora hela, dessutom är det väldigt lite ekonomi i dessa satsningar. Sverige behöver en offensiv energipolitik där vi vågar ta en ledande ställning i världen. Senaste 2020 så ska Sverige inte längre vara beroende av fossila bränslen, detta är en idé som jag och många andra socialdemokrater delar. Men detta kräver stora omställningar, vi måste till att börja med få bort alla oljepannor från hushållen, byt ut dom med fjärrvärme där det finns, bergvärme eller elektriska element där andra alternativ saknas. Man bör samtidigt uppmuntra byggandet av hus som värms upp av endast hushållsapparater och av kroppsvärme (exempel på ett sådant hus finns på Orrholmen här i Karlstad) genom att subventionera byggandet av dessa genom skattelättnader och dylikt.

Vad gäller fordon så bör man börja med att lagstadga att båtar måste ha katalysatorer. Uppmuntra folk att byta till miljövänliga bilar genom att ge förmånliga skrotningspremier när man skrotar sin gamla bil och samtidigt köper en ny miljöbil för minst 30'-40'. Sverige har europas äldsta bilpark!

Vi bör samtidigt som vi jobbar stenhårt på hemmaplan och föregår med gott exempel trycka på våra grannländer och världssamfundet att göra samma sak. Se till att de avvecklar kolkraft istället för att bygga ut den och ser till att även de lämnar träsket av fossila bränslen på fler områden.

Mycket av det jag har tagit upp ovan skulle samtidigt som det gagnar miljön även ge en sjuds för att få konjunkturen i rätt riktning igen!

Inga kommentarer: