20091030

Gårdagens internationella beslut

Tog faktiskt en delvis ledig kväll från att följa kongressen igår, men har uppdaterat mig någon nu under morgonen hur det beslutades i de internationella frågorna igår kväll.

Socialdemokratiska arbetarepartiet har tagit ställning för att Sverige ska erkänna Västsahara som ett självständigt land. Detta är ett stor och kaxigt beslut av kongressen. När det blir regeringsskifte nästa höst och om man genomdriver detta kommer det göra att förmodligen fler västeuropeiska länder gör det samma. Detta kommer sätta tryck på kungadömet Marocko som ockuperar stora delar av Västsahara, det kommer utan tvekan försämra Sverige, och där med även EUs, relationer med Marocko. EU har ett fiskeavtal med Marocko som bland annat gör att den europeiska fiskeflottan får fiska på vad som i realiteten ockuperat område, detta kommer då svårligen kunna fortgå. Vi får se hur detta utvecklar sig, jag är i vilket fall nöjd med beslutet.

Vidare har kongressen beslutat att Sverige fortsatt ska ha kvar en truppnärvaro under FN-flagg i Afghanistan. Jag tycker att beslutet är klarsynt då det just nu går åt fel håll i Afghanistan och de Svenska trupperna är del av den styrka som ska hjälpa till att bygga upp och stärka civilsamhället. En långsiktig målsättning kan vara att ta hem trupperna men först måste demokratin och rättsväsendet bli stabilt i Afghanistan. Det finns fortfarande för mycket problem i landet för att Sverige ska överge afghanerna, valfusk, opium odling/handel, krigsherrar som försöker ta makt och inflyttande mm. Det handlar om solidaritet med det afghanska folket.

Inga kommentarer: